FLL 2020_21 Replay

Kutatási feladat

Motivációs riportok iskolánk jelenlegi, illetve volt tanulóival

Pap Jázmin

            Jázmin 2013-ban kezdte meg 1. osztályát a Megyeri Úti Általános Iskolában. Jelenleg (14 évesen) versenyszerűen footgolfozik, de ha ideje engedi lovagolni is eljár. A footgolf lényegében egy golf felnagyítva, ahol ütő helyett lábbal kell a labdát a lyukakba vezetni. Kézilabdában és röplabdában is kipróbálta magát, de a footgolf ragadta el leginkább. Általában nyáron edz, hiszen a versenyek is akkor kerülnek megrendezésre. Egy edzés általánosságban 2 órát vesz igénybe.

            5 évbe telt mire rátalált sportjára. A footgolf számára a lehető legtökéletesebb sport, mivel nincsenek időhöz kötve edzései, van ideje mellette a tanulmányaiban fejlődni és az edzéseket a természetben töltheti. Édesapja vezette be a sportba, hiszen 11 éve komolyan űzi. Őt tartja legnagyobb példaképének.

            Kitartásra, türelemre tanította és arra, hogy mindig van hova fejlődnie. Legfőbb célja, hogy minél tehetségesebb legyen és jobb helyezéseket érjen el. Megmérettetések előtt mindig végiggondolja, hogy nem a győzelem a cél, hanem az élvezet.

            Szerencsésnek mondja magát, hogy barátairól, szeretett ételeiről egyáltalán nem kellett lemondania. Egyedül a szabadidejét sajnálja.

Tóth Attila

                Attila 2002-ben kezdte meg tanulmányait a Megyeri Úti Általános Iskolában. Ott töltött évei alatt birkózott, karatézott, kézilabdázott és még sok más sportot kipróbált. Mindig is rajongott az amerikai futballért, de édesanyja féltette és ilyen okból nem is engedte. Majd Attila egy egész nyarat végigdolgozott, a megkeresett pénzből pedig megvette élete első amerikai focis felszerelését és elment egy válogatóra, ami sikeresnek bizonyult.

                Nagyon gyorsan beleszeretett, jó volt a csapat és az 5 év alatt együtt fejlődtek a 0-ról. Szép lassan elkezdtek versenyekre járni, egyre jobb eredményeket szereztek. Végül elérte, hogy a válogatottban is játszhatott. Rengeteg szép emléket fűz versenyzős éveihez. Egyszer egy szekszárdi 3 napos tornán, (amit megnyertek) odament hozzá az egyik ellenfele és megköszönte, hogy ellene játszhatott. Ez a pár mondat nagyon sokat jelentett neki és a mai napig erőt ad.

                Legtöbb sporteredménye amerikai fociból származik. Nyertek 3 napos tornát és magyar bajnokságot is. Minden megmérettetés előtt a csapat egymást motiválta és a csapatszellem buzdította őket a győzelemre. Sajnálatos módon egy sérülés véget vetett karrierjének, azóta csak konditerembe jár el, ha ideje engedi.

                Párja röplabdázik, így néha ő is vele tart, de csak hobbi szinten. Bátyja aktív sportoló volt, szintén amerikai focizott. Családja, barátai és csapattársai mindig is támogatták, örültek a sikerének. A csapattársai mellett különféle edzőkkel dolgozott együtt pl.: vezető, támadó, védő stb. Néha volt szerencséjük amerikai nemzetiségű sportolókkal edzeniük, hiszen ez a sport Magyarországon még nem annyira elterjedt. Ilyen okból példaképei is inkább külföldiek.

                Neki is feltettük az ikonikus nagy kérdést, hogyan motiválna gyerekeket a mozgásra. Elsősorban kijelentette, hogy erőltetni nem érdemes, hiszen csak egy rossz berögződést eredményez. Viszont ha valakinek van kedve hozzá, akkor mindenképpen látogasson el sportágválasztókra, találja meg a számára élvezetes és megfelelő sportot.

                Az edzői mindig hangoztatták, hogy felesleges beletemetkezni a vereségekbe, inkább tanulni kell belőlük. Rengeteg stratégiai megbeszélést tartottak, újranéztek videókat korábbi edzéseikről. Sokszor nagyobb esésekből kellett felállnia, ami nem volt egyszerű, de a csapat mindig segítőkész volt. Versenysportolóként le kellett mondania a szabadidejéről, hiszen a meccseket mindig hétvégén rendezték meg. Természetesen az étel-ital fogyasztásra is oda kellett figyelni, de ez a sport velejárója.

Csipkereki Dávid

                Dávid 2008-ban kezdte meg tanulmányait a Megyeri Úti Általános Iskolában. Felső tagozatban a testnevelő tanárok atletizálni küldték, kipróbálta magát benne, de nem nyerte el a tetszését. Ballagása után kezdetben konditermi erősítésekkel, majd testépítéssel kezdett el foglalkozni. Mostanra már személyiedzőként munkálkodik, de a jövőben szeretné kipróbálni magát a boxban is. Az edzések 1,5-2 órát vesznek igénybe, hetente 3x-4x. Mellette edzéseket is tart, így a napjai elég zsúfoltak.

                Pályaválasztása eltartott egy ideig. Eleinte az informatika terén képzelte el jövőjét, de sajnos az élet kicsit keresztülhúzta számításait. Vágyott a sikerekre, önbizalomra és a tekintélyre. Nem volt egy jó csapatjátékos, ezért mindenképpen egyéni sport felé hajlott. Olyan 18 évesen lement a barátaival a közeli edzőterembe és amikor feltűntek számára a kisebb változások, egyből beleszeretett a sportba. Családjában mindenki sportolt: édesanyja atletizált, testvérei tornáznak (gumiasztal és lovas), illetve öccse crossfitezik.

                Tanácsot kértünk, mint személyi edző hogyan motiválna másokat a testmozgásra. Ha van rá lehetősége megnézné az illető testfelépítését és az alapján ajánlana neki sportot, hiszen nincs olyan, aki ne lenne jó valamiben. Nem feltétlenül kell versenyezni, csak stresszlevezetés vagy élvezet szempontjából is már érdemes sportolni. Sajnos az emberek gyakran másokhoz hasonlítják magukat, emiatt csökken a motivációjuk. Fontos, hogy mindig saját magadnak bizonyíts. Ha esetlegesen demotivált, akkor zenét hallgat, küzdősportos sorozatot néz.

                Nyilvánvalóan egy sportolónak vannak lemondásai, Dávidnak gyorséttermi ételektől és alkolholtól kellett megválnia. A barátairól nem hajlandó lemondani, de nem versenysportoló, így neki kevésbé kötöttek az ilyen szigorítások. Sokszor hangoztatja, hogy az alvás is fontos szerepet játszik az erősödésben.

Farkas Kevin

                Kevin 2017-ben csatlakozott a Megyeri Úti Általános Iskola tanulói közé. Már több éve gyorsasági motorversenyzéssel foglalkozik. Előtte többféle sportot is kipróbált, de végül 1 hónap alatt megtalálta a hozzáillőt. Édesapja autóversenyző volt, de gyakran motorozik. egyszer elvitte magával Kevint és egyből beleszeretett.

                Jelenleg a Fairium next generation riders csapatban versenyzik, heti 4x-5x 3-4 órát edz. Fontos, hogy nem csak a pályán edzenek, hanem mellette futnak és erősítenek. Ez egy olyan sport, amit nem lehet csak szimplán űzni, kell hozni fizikai és lelki felkészítés is. Erre van külön szakemberük, egy pszichológus. Illetve van edzőjük, manager-ük és a szülők általában szerelnek.

                Példaképei Valentino Rossi és Marc Marquez. Legfőbb célja elnyerni a világbajnoki címet. Ehhez jó úton halad, mivel tavaly sikerült megszereznie 4 első helyet, és 1 másodikat is. Versenyek előtt már rituálé szerűen hallgat zenét és kicsit elszigeteli magát a versenyhelyzettől. Ilyen eredmények mellett természetesen vannak rajongói, akiket szeret és ha van ideje beszélget is velük, de sajnos akad 1-2 rosszakaró.

                Fiatalsága miatt, megkérdeztük, hogyan buzdítaná a korosztályát a testmozgásra. Bemutatná a sportolás előnyeit, például neki fegyelmet, önbizalmat és kitartást adott, illetve milyen jövő várhat rájuk, mennyit változtatna rajtuk.

                Mint versenysportoló rengeteg kötött szabály vonatkozik rá. Szigorú diétát és edzéstervet követ, jóval kevesebb a szabadideje és nagyon ritkán találkozik barátaival.

Mozogj Stickman-nel!

A Stickman tornákat használhatjátok órán, ha már nagyon lankad a figyelem. Ehhez a tematikus verziókat ajánljuk. De használhatjátok az alap programot is, otthoni mozgásra. A tematikus programokat könnyen átalakíthatjátok ti is, az aktuális tananyagnak megfelelően, csak a tantárgyi szereplőket kell átalakítani, újrarajzolni. 

Tematikus változatok:

matematika

nyelvtan

angol

földrajz

Diákjaink által ajánlott sportegyesületek

Kérdőívünkből kiderült, hogy a Megyeri Úti Általános Iskola tanulóinak közössége melyik közeli sportegyesületeket ajánlja, hova várnak még szívesen gyerekeket.

Egyesület

Sportok

Helyszín

UTE

atlétika, birkózás, boksz, curling, footgolf, jégkorong, judo, kajak-kenu, karate, műkorcsolya, foci, öttusa, röplabda, sportlövészet, taekwondo, torna, triatlon, úszás, vívás

4.kerület

BVSC

asztalitenisz, birkózás, karate, kerékpár, kézilabda, foci, műugrás, röplabda, szinkronúszás, tenisz, úszás, vívás, vízilabda

14.kerület

Vasas SC

aerobik-fitnesz, atlétika, birkózás, curling, evezés, jégkorong, judo, kajak-kenu, karate, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, műkorcsolya, ökölvívás, röplabda, sakk, sí, sportlövészet, tenisz, úszás, vívás, vízilabda

Budapest

Mol fuel racing junior team

motorsport

Budapest

Főváros Vízművek SK

evezés

4.kerület

VSD

amerikai foci, asztalitenisz, atlétika, birkózás, BJJ Grappling, pom-pom tánc, teremfoci, jégkorong, Jiu-Jitsu, karate, kendo, kézilabda, korfball, foci, ökölvívás, röplabda, Thai box, tollaslabda, triatlon, úszás, vízilabda, vívás, kempo

Dunakeszi

Pavuk SE

műkorcsolya

3. kerület

Újpest MT-Megyeri Tigrisek

kosárlabda

4. kerület

Palota Röplabda Sport Club

röplabda

15. kerület

Meteor Dance TSE

akrobatikus rock & roll

Budapest

Bem Néptáncegyüttes

néptánc

Budapest

Pénzügyőr SE

asztalitenisz, kézilabda, foci, röplabda, sakk, vitorlás- és vízisport, küzdősport, kosárlabda

Budapest

Ékszer Balett Táncegyüttes

balett tánc

4. kerület

Adonika Mozgásművészeti Stúdió

adonika tánc

4. kerület

Angyalföldi vadrózsa néptáncegyüttes

néptánc

13. kerület

Magyar Wing Tsun Egyesület

Kungfu

4. kerület

Iron swim úszóiskola

úszás

13. kerület

Zrínyi Miklós Kick box Akadámia

kick-box

Budapest

REAC Sportiskola

labdarúgás, atlétika, úszás, tollaslabda, teremfoci, súlyemelés, kézilabda, kosárlabda, darts

15. kerület

Panic Crew

hip-hop tánc

4. kerület

Aligátor úszóiskola

úszás

16. kerület

KSI

vízilabda, sportlövészet, öttusa, ökölvívás, torna, kézilabda, kerékpár, karate, kajak-kenu, judo, jégkorong, atlétika, asztalitenisz

13. kerület

Nyiharda LSKE

lovaglás

22. kerület

Zabszalma Lovasiskola

lovaglás

14. kerület

Szilaj Lovas Park

lovaglás

Csomád